
Egysoros: az alapfunkciók hármasa csak egy vonalon helyezkedik el. Kis alapterületű, keskeny helyiségekbe javasolt, mivel csak egy oldalra kerül konyhabútor. A szemközti falra egy reggelizőasztal vagy lehajtható asztal kerülhet. A technológiai sorrend alkalmazása itt is megkönnyíti a konyhai tevékenységünket. Hagyjunk megfelelő méretű szabad munkafelületet, ügyelve arra, hogy az alapfunkciókat ne helyezzük messzire egymástól

Kétsoros: a két konyhabútor sor egymással szemben, párhuzamosan helyezkedik el. A két szekrénysor közötti minimális helyigény 120 cm. Ez a szekrény előtti helyszükségletből adódik, mely a bútor használatához kell. Kinyitni, leguggolni, lehajolni elé, kivenni stb. Ha hozzávesszük a két szekrénysor mélységét (60-60 cm), egy ilyen konyha kialakításához minimálisan 240 cm széles helység szükséges.

L-alakú: az egysoros konyha merőleges folytatása L alakban. Praktikusabb megoldás, mint az egysoros konyha. Ez a fajta konyhabútor elrendezés kis és nagy lakásokba is tervezhető. Az L alak rövidebb részének köszönhetően megvalósítható a munkaháromszög. Jellemzően hosszú és keskeny helyiségekbe érdemes tervezni, garzonlakásokba is ideális megoldás. Az egybenyitott terek kedvelt konyhabútor elrendezése. Széles alapterületű helységbe is bátran tervezhetünk L alakú konyhabútort, de tartsuk szem előtt, hogy a konyhabútor szárai ne legyenek túlzottan hosszúak, mert főzés közben sokat kell sétálni. A fennmaradó szabad térbe egy konyhasziget kialakítása praktikus megoldás lehet. Egy L alakú konyhabútor kialakításához minimum 200 cm x 260 cm méretű helyiség szükséges. Egy 180 cm x 360 cm-es, közepes méretű L alakú konyhabútor már két embernek is lehetőséget ad a kényelmes konyhai tevékenységekhez. Az L alakú konyha változata a félszigetes megoldás, ebben az esetben a félsziget egyik oldala tárolóként funkcionálhat, másik oldala pedig reggeliző-étkezőpultként használható.

U-alakú: az U alakú konyhabútor szárait az egymással szembeni falak adják és az őket összekötő falszakaszra is kerül konyhaszekrény. Az egyik legkényelmesebb, legpraktikusabb konyhabútor elrendezés. Három falszakaszon tudjuk elosztani a konyhai zónákat, ezért tökéletesen megvalósítható a munkaháromszög. Helyigénye megegyezik a párhuzamos konyhabútor méreteivel. A zsúfoltság érzetét csökkentsük a szellősebb felsőrész kialakításával, kevesebb felsőszekrény és több nyitott polc beépítésével. A keletkező sarokelemek legopotimálisabb kihasználására alkalmazzunk a kereskedelemben kapható szerelvényekből, melyek nagy választékban állnak rendelkezésünkre.

G-alakban visszaforduló: az U alakú konyha továbbfejlesztése, az U alak egyik szára befordul térbe. A munkaháromszög ebben az esetben is megvalósítható. A beforduló részt használhatjuk tálalásra vagy étkezésre, egy légterű nappali-konyha esetében szigetként elválasztja a két helységet. Ezt a fajta konyhabútor elrendezést olyan méretű helységbe tervezzük, amelynek nagysága megfelelő, ellenkező esetben ez a mennyiségű konyhabútor felület nyomasztó érzést kelthet.

Szigetes: az egysoros vagy az L alakú konyhabútorhoz egy szigetként térbe állított bútorelem, amely kétoldali megközelítést biztosít. Funkciója lehet a főzés, mosogatás, szolgálhat szabad pultként étkezés, előkészítés céljára. Fontos, hogy bármelyik funkciót tervezzük ide, számolni kell a víz, elektromos áram kiállásokkal, a szagelszívó beépítésével, kivezetésével. A konyhabútor tervezése során vegyük figyelembe a technológiai sorrendet a felesleges forgások elkerülése érdekében. A konyhaszigetes konyha nagyon látványos, de csak megfelelő méretű helységben használható kényelmesen. El kell helyezni a konyhabútor sort, a szigetet és biztosítani kell a kettő közötti biztonságos közlekedést, a konyhasziget körüljárhatóságát. Egy konyhaszigetes konyha kialakításához legalább 360 cm x 360 cm, 14-16 m2 méretű helység szükséges.
A konyhabútorral szemben vannak formai és esztétikai elvárások. A cél, hogy megteremtsük a konyha és a lakás összképének a harmóniáját. A konyha a nappalival, étkezővel való egybenyitásával azok szerves részét képezi. Ez azonban stílus, szín és formai egységet követel. A mai konyhabútorok maximálisan megfelelnek ennek a követelménynek, hiszen a beépíthető készülékek biztosítják azt, hogy a teljes konyhabútor egy egységet alkosson. Mind a modern, mind a hagyományos konyhabútorok alapfelszereltségéhez tartozik a beépített sütő, főzőlap, mikrohullámú sütő, hűtő, mosogatógép és a páraelszívó. Egyedi konyhabútor készítés esetén maximálisan kihasználható a rendelkezésre álló hely.
A konyhabútor frontjait, munkalapját, hátfalát lehetőleg olyan anyagokból válasszuk ki, melyek ellenállnak a hőnek, nedvességnek, kibírják a kisebb nagyobb karcolásokat, esetleg ütéseket és mindezek mellett könnyen tisztántarthatóak.