A konyha az egyik legfontosabb helyisége a lakásnak, mely a legnagyobb odafigyelést és tervezést igényli! Nagyon fontos a tevékenységek összehangolása, a munkafázisok sorrendjének betartása és az ergonómiai szempontok figyelembevétele! Már a konyhabútor tervezése során gondoljuk át minden készüléknek, tárolópolcnak, fióknak a helyét, mert később már nem áll módunkban arrébb tenni a sütőt vagy a mosogatót.
Egy konyhabútor megtervezésénél a legfőbb szempont a kényelem, az ergonómiai szempontok betartása és a biztonság.
Néhány szabály, amelyet érdemes betartani:
- A konyha funkciói: tárolás, előkészítés1, tisztítás, előkészítés2, sütés-főzés, mosogatás. Ez a felsorolás magát a konyhában végzett munkafolyamatot jelöli, tehát a konyhabútort is ennek a technológiai sorrendnekmegfelelően célszerű kialakítani.
- A három alapfunkcióhoz tartozó berendezési tárgyak helyét egy képzeletbeli háromszögbe foglaljuk, mely háromszög csúcsait a hűtő-mosogató-tűzhely vonal jelenti.
- A kényelem és a biztonság szempontjából fontos a konyhaszekrények magassága és mélysége, illetve a bútorelemek között lévő arány megtartása. A munkalap általános magassága 85-90 cm. Az előkészítő és tálalópult magassága a használó testmagasságához és igényeihez alkalmazkodjon, a főzőrész kerülhet mélyebbre, a mosogató pedig magasabbra.
- A pult általános mélysége 60 cm, ezen a méreten még különösebb nyújtózkodás nélkül elérünk mindent. Egyedi gyártású konyhabútor esetében ez a mélység változhat.
- Az alsószekrények magassága és mélysége a munkalaphoz igazodik. Az elemek szélessége változó, ami a konyhabútor elrendezésétől és a rendelkezésre álló helytől függ. A bútorba beépített gépek száma és mérete szintén befolyásolhatja az alsószekrény kialakítását.
- A konyhabútor felsőszekrények ideális esetben 140-143 cm magasságtól indulnak. Kényelmesen elérhető magasságban csak a 200 cm alatti polcok vannak. A pulton történő kényelmes munkavégzés feltétele, hogy a felsőszekrények mélysége közel fele legyen az alsóknak, kb. 30-34 cm.
- Előírás, hogy a konyhabútorba beépített páraelszívót vagy a különálló kürtős megoldásút a munkalaptól elektromos főzőlap esetén 60 cm magasságba helyezzük, gázfőzőlapnál ez a távolság 70 cm legyen.
- A munkalapon az egyes funkciók között mindig tartsunk valamennyi távolságot, de a legfontosabb, hogy a konyhabútor tervezésekor a főzőlap és a mosogató ne kerüljön szorosan egymás mellé, azaz minimum 40-60 cm legyen köztük. Ez kényelmi és balesetveszélyességi szempontból indokolt.
- A konyhabútor legszélére nem célszerű helyezni a főzés és mosogatás funkciót, mert az edények könnyen lecsúszhatnak és nincs mellette lerakófelület. Ugyanígy a konyhabútor sarkába se tegyük őket, onnan legalább 30-40 cm-re helyezzük el ezeket a tevékenységeket, nem ütjük be a könyökünket és az edények kezelése is biztonságosabb.
- A konyhabútor tervezésekor a tűzhelyet lehetőleg a külső fal közelében alakítsuk ki, így könnyen beépíthető a páraelszívó és az elhasznált levegő törés nélkül tud a szabadba áramlani.
- A konyhabútor technológiai sorrend szerinti „háromszögébe” ne állítsunk be magas szekrényt, lehetőség szerint helyezzük a munkapult végére.