SMARTBUTOR Hasznos tudnivalók

jó tudni

Konyhabútor

Hasznos tudnivalók a konyhabútorról

A konyha az egyik legfontosabb helyisége a lakásnak, mely a legnagyobb odafigyelést és tervezést igényli! Nagyon fontos a tevékenységek összehangolása, a munkafázisok sorrendjének betartása és az ergonómiai szempontok figyelembevétele! Már a konyhabútor tervezése során gondoljuk át minden készüléknek, tárolópolcnak, fióknak a helyét, mert később már nem áll módunkban arrébb tenni a sütőt vagy a mosogatót.

Egy konyhabútor megtervezésénél a legfőbb szempont a kényelem, az ergonómiai szempontok betartása és a biztonság. 

Néhány szabály, amelyet érdemes betartani:

  1. A konyha funkciói: tárolás, előkészítés1, tisztítás, előkészítés2, sütés-főzés, mosogatás. Ez a felsorolás magát a konyhában végzett munkafolyamatot jelöli, tehát a konyhabútort is ennek a technológiai sorrendnekmegfelelően célszerű kialakítani. 
  2. A három alapfunkcióhoz tartozó berendezési tárgyak helyét egy képzeletbeli háromszögbe foglaljuk, mely háromszög csúcsait a hűtő-mosogató-tűzhely vonal jelenti. 
  3. A kényelem és a biztonság szempontjából fontos a konyhaszekrények magassága és mélysége, illetve a bútorelemek között lévő arány megtartása. A munkalap általános magassága 85-90 cm. Az előkészítő és tálalópult magassága a használó testmagasságához és igényeihez alkalmazkodjon, a főzőrész kerülhet mélyebbre, a mosogató pedig magasabbra.
  4. A pult általános mélysége 60 cm, ezen a méreten még különösebb nyújtózkodás nélkül elérünk mindent. Egyedi gyártású konyhabútor esetében ez a mélység változhat. 
  5. Az alsószekrények magassága és mélysége a munkalaphoz igazodik. Az elemek szélessége változó, ami a konyhabútor elrendezésétől és a rendelkezésre álló helytől függ.  A bútorba beépített gépek száma és mérete szintén befolyásolhatja az alsószekrény kialakítását.      
  6. A konyhabútor felsőszekrények ideális esetben 140-143 cm magasságtól indulnak. Kényelmesen elérhető magasságban csak a 200 cm alatti polcok vannak. A pulton történő kényelmes munkavégzés feltétele, hogy a felsőszekrények mélysége közel fele legyen az alsóknak, kb. 30-34 cm. 
  7. Előírás, hogy a konyhabútorba beépített páraelszívót vagy a különálló kürtős megoldásút a munkalaptól elektromos főzőlap esetén 60 cm magasságba helyezzük, gázfőzőlapnál ez a távolság 70 cm legyen.
  8. A munkalapon az egyes funkciók között mindig tartsunk valamennyi távolságot, de a legfontosabb, hogy a konyhabútor tervezésekor a főzőlap és a mosogató ne kerüljön szorosan egymás mellé, azaz minimum 40-60 cm legyen köztük. Ez kényelmi és balesetveszélyességi szempontból indokolt. 
  9. A konyhabútor legszélére nem célszerű helyezni a főzés és mosogatás funkciót, mert az edények könnyen lecsúszhatnak és nincs mellette lerakófelület. Ugyanígy a konyhabútor sarkába se tegyük őket, onnan legalább 30-40 cm-re helyezzük el ezeket a tevékenységeket, nem ütjük be a könyökünket és az edények kezelése is biztonságosabb.
  10. A konyhabútor tervezésekor a tűzhelyet lehetőleg a külső fal közelében alakítsuk ki, így könnyen beépíthető a páraelszívó és az elhasznált levegő törés nélkül tud a szabadba áramlani.
  11. A konyhabútor technológiai sorrend szerinti „háromszögébe” ne állítsunk be magas szekrényt, lehetőség szerint helyezzük a munkapult végére.
Konyhabútor

A konyhabútor felépítése 

Alsószekrény: a konyhabútor munkalap alatti szekrényei. Ajtós, fiókos és nyitott elemek, tűzhelytartó elem, mosogatós elem, nyitott palacktároló, kihúzható kamrarácsos elemek, valamint különböző sarokelemek.
Felsőszekrény: a konyhabútor felsőszekrényei lehetnek oldalra nyíló ajtós, felnyíló, harmonika felnyíló, feltoló elemek, nyitott elemek, fűszertartó elemek, páraelszívónak kialakított elemek, valamint sarokelemek.
Toronyszekrény: munkalap mélységű, általában a konyhabútor felső szekrényéig érő állószekrény. Legtöbbször hűtőszekrény, sütő, mikrohullámú sütő beépítésére szolgál. 
Kamraszekrények: toronyszekrény keskenyebb változata, a konyhabútorba beépített kamra. Tárolásra szolgáló polcos, kihúzható kamrarácsos, kihúzható kamrapolcos kialakítással.
Pultra ültetett szekrények: redőnyös, teliajtós vagy üveges tálalók, nyitott polcok.
Munkalap: a konyhabútor fő eleme. 
A munkalap anyaga lehet:

HPL bevonatú forgácslap: a leggyakrabban használt munkalap anyag, nagy kopásállóság jellemzi. A kereskedelemben széles szín- és mintaválasztékkal, matt és fényes felülettel kapható. Mélysége 60, 90 és 120 cm lehet, vastagsága 28 és 38 mm. Az egyik oldalán lekerekített, gyári éllel van ellátva.

természetes kő: (márvány, gránit), mely anyagok a legkeményebbek, ellenálnak a karcolásnak, hőnek, nedvességnek. A márvány azonban foltosodásra hajlamos (ecet, alkohol, műgyanta alapú gránit őrlemény:(Technistone, Corian, Wilsonart, Kerrock stb.). Jelenleg az egyik legkorszerűbb anyag, melyben fokozottan jelennek meg a természetes kő előnyös tulajdonságai. Az anyag így tartóssá, szilárddá, homogénné válik, felülete pórusmentes, karc-, ütés-, hő- és saválló. Könnyen tisztítható, higiénikus, javítható és nem utolsósorban bármekkora felület létrehozható belőle anélkül, hogy az illesztések látszanának.

tömörfa: (keményfából) meleg tapintású, természetes anyag, azonban a tömörfa pultok könnyen sérülnek, nehezen tisztíthatóak, elszíneződhetnek. Folyamatos ápolást igényelnek.

egyéb pulttípusok: rozsdamentes acél, üveg, csempe, beton, mozaik.

munkalap hátfal: a munkalap és a konyhabútor felső szekrénye közötti fal takarására szolgál. Anyaga lehet csempe, munkalap színével azonos hátfal panel, edzett üveg.

Párkány, korona: a korona és a párkányléc a konyhabútor felsőszekrények tetején díszként végig futó magasítást, előre ugró bútorlapot és annak szegélyét jelentik, melybe akár spotokat is be lehet építeni. 
Korpusz: a bútor „teste”, mely leggyakrabban fehér laminált bútorlapból készül, ritkábban tömörfából, illetve az épített bútorok esetén téglából vagy Ytongból.
Front: a konyhabútor ajtólapjai, fiókelői. A frontelemek készülhetnek laminált bútorlapból, tömörfából, fafurnéros forgácslapból, festett MDF lapból, vákuumfóliázott MDF bútorlapból, magasfényű akril bevonatú bútorlapból, edzett üvegből. A bútorajtók lehetnek teli ajtók vagy üvegbetétesek.
Vízvezető: a munkalap és a fal találkozásának lezárására szolgál, megakadályozza a víz bejutását a bútor mögé. 
Bútorlábak, lábazat: a bútorelemek alapvetően lábakon állnak. Lehetnek látszó kivitelűek vagy lábazati elemmel eltakartak, a konyhabútor stílusától függően.
Fogantyú: a fogantyú a konyhabútor dísze. Lehet rászerelt, süllyesztett, a front élébe bemart.
Hézagtakarások: a konyhabútor helyszíni beépítésekor a sarkoknál, a fal mellett adódó hézag vagy fal mellett futó csövek eltakarására szolgáló elem, frontazonos vagy korpuszazonos anyagból.
Vasalatok, szerelvények: a konyhabútorba beépítésre kerülő különböző ajtónyitó, fiókcsúszó vasalatok és bútorelemekbe építhető kosarak, polcok. Egy mai, modern konyhabútorban már alapfelszereltségnek számít a csillapított csukódású kivetőpántok, a rejtett vasalatú, lágy csukódású fiókcsúszók használata. Speciális kialakítású vasalatok használhatók az egyedi gyártású konyhabútor különböző nyitású felsőszekrény ajtókhoz. A konyhabútor alsó sarokelemeibe történő kényelmes tároláshoz többféle megoldású beépíthető szerelvények kaphatók.

Konyhabútor

A konyhabútor elrendezése

Egysoros: az alapfunkciók hármasa csak egy vonalon helyezkedik el. Kis alapterületű, keskeny helyiségekbe javasolt, mivel csak egy oldalra kerül konyhabútor. A szemközti falra egy reggelizőasztal vagy lehajtható asztal kerülhet. A technológiai sorrend alkalmazása itt is megkönnyíti a konyhai tevékenységünket. Hagyjunk megfelelő méretű szabad munkafelületet, ügyelve arra, hogy az alapfunkciókat ne helyezzük messzire egymástól

Kétsoros: a két konyhabútor sor egymással szemben, párhuzamosan helyezkedik el. A két szekrénysor közötti minimális helyigény 120 cm. Ez a szekrény előtti helyszükségletből adódik, mely a bútor használatához kell. Kinyitni, leguggolni, lehajolni elé, kivenni stb. Ha hozzávesszük a két szekrénysor mélységét (60-60 cm), egy ilyen konyha kialakításához minimálisan 240 cm széles helység szükséges.

L-alakú: az egysoros konyha merőleges folytatása L alakban. Praktikusabb megoldás, mint az egysoros konyha. Ez a fajta konyhabútor elrendezés kis és nagy lakásokba is tervezhető. Az L alak rövidebb részének köszönhetően megvalósítható a munkaháromszög. Jellemzően hosszú és keskeny helyiségekbe érdemes tervezni, garzonlakásokba is ideális megoldás. Az egybenyitott terek kedvelt konyhabútor elrendezése. Széles alapterületű helységbe is bátran tervezhetünk L alakú konyhabútort, de tartsuk szem előtt, hogy a konyhabútor szárai ne legyenek túlzottan hosszúak, mert főzés közben sokat kell sétálni. A fennmaradó szabad térbe egy konyhasziget kialakítása praktikus megoldás lehet. Egy L alakú konyhabútor kialakításához minimum 200 cm x 260 cm méretű helyiség szükséges. Egy 180 cm x 360 cm-es, közepes méretű L alakú konyhabútor már két embernek is lehetőséget ad a kényelmes konyhai tevékenységekhez. Az L alakú konyha változata a félszigetes megoldás, ebben az esetben a félsziget egyik oldala tárolóként funkcionálhat, másik oldala pedig reggeliző-étkezőpultként használható.

U-alakú: az U alakú konyhabútor szárait az egymással szembeni falak adják és az őket összekötő falszakaszra is kerül konyhaszekrény. Az egyik legkényelmesebb, legpraktikusabb konyhabútor elrendezés. Három falszakaszon tudjuk elosztani a konyhai zónákat, ezért tökéletesen megvalósítható a munkaháromszög. Helyigénye megegyezik a párhuzamos konyhabútor méreteivel. A zsúfoltság érzetét csökkentsük a szellősebb felsőrész kialakításával, kevesebb felsőszekrény és több nyitott polc beépítésével.  A keletkező sarokelemek legopotimálisabb kihasználására alkalmazzunk a kereskedelemben kapható szerelvényekből, melyek nagy választékban állnak rendelkezésünkre.

G-alakban visszaforduló: az U alakú konyha továbbfejlesztése, az U alak egyik szára befordul térbe. A munkaháromszög ebben az esetben is megvalósítható. A beforduló részt használhatjuk tálalásra vagy étkezésre, egy légterű nappali-konyha esetében szigetként elválasztja a két helységet. Ezt a fajta konyhabútor elrendezést olyan méretű helységbe tervezzük, amelynek nagysága megfelelő, ellenkező esetben ez a mennyiségű konyhabútor felület nyomasztó érzést kelthet.  

Szigetes: az egysoros vagy az L alakú konyhabútorhoz egy szigetként térbe állított bútorelem, amely kétoldali megközelítést biztosít. Funkciója lehet a főzés, mosogatás, szolgálhat szabad pultként étkezés, előkészítés céljára. Fontos, hogy bármelyik funkciót tervezzük ide, számolni kell a víz, elektromos áram kiállásokkal, a szagelszívó beépítésével, kivezetésével. A konyhabútor tervezése során vegyük figyelembe a technológiai sorrendet a felesleges forgások elkerülése érdekében. A konyhaszigetes konyha nagyon látványos, de csak megfelelő méretű helységben használható kényelmesen. El kell helyezni a konyhabútor sort, a szigetet és biztosítani kell a kettő közötti biztonságos közlekedést, a konyhasziget körüljárhatóságát. Egy konyhaszigetes konyha kialakításához legalább 360 cm x 360 cm, 14-16 m2 méretű helység szükséges.

A konyhabútorral szemben vannak formai és esztétikai elvárások. A cél, hogy megteremtsük a konyha és a lakás összképének a harmóniáját. A konyha a nappalival, étkezővel való egybenyitásával azok szerves részét képezi. Ez azonban stílus, szín és formai egységet követel. A mai konyhabútorok maximálisan megfelelnek ennek a követelménynek, hiszen a beépíthető készülékek biztosítják azt, hogy a teljes konyhabútor egy egységet alkosson. Mind a modern, mind a hagyományos konyhabútorok alapfelszereltségéhez tartozik a beépített sütő, főzőlap, mikrohullámú sütő, hűtő, mosogatógép és a páraelszívó. Egyedi konyhabútor készítés esetén maximálisan kihasználható a rendelkezésre álló hely. 

A konyhabútor frontjait, munkalapját, hátfalát lehetőleg olyan anyagokból válasszuk ki, melyek ellenállnak a hőnek, nedvességnek, kibírják a kisebb nagyobb karcolásokat, esetleg ütéseket és mindezek mellett könnyen tisztántarthatóak.